Wat is linnen

Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant. Alle delen van de vlasplant kunnen gebruikt worden. Van de zaden maakt men olie voor kleuren, verven, cosmetica en vloerbedekkingen.  Maar primair is vlas natuurlijk bekend als de grondstof voor een bijzonder weefsel.

Vlas is een van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd: jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 85.000 ha. De weersomstandigheden in onze contreien zijn ideaal voor het verbouwen van vlas. Het feit dat de vraag naar linnen wereldwijd toeneemt, betekent ook dat het verbouwen van vlas een lucratieve aangelegenheid is.

De groeicyclus van de vlasplant is kort. Tussen het zaaien in maart en de oogst in juli verstrijken amper 100 dagen.

Oogsten: Om het gewas maximaal te benutten wordt vlas niet gemaaid, maar met wortel en al geoogst.
Drogen: Na de oogst wordt het vlas in hagen opgesteld om te drogen. Als de planten droog zijn worden de zaden verwijderd (repelen)
Roten en keren: Na het drogen wordt het vlas blootgesteld aan vocht om de pectine af te breken die de vezels bijeenhoudt. In het verleden rootte men het vlas in rivieren, vooral in de Leie, waardoor de vlasvezels een fraaie gouden gloed kregen. Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn.
Zwingelen en hekelen: Gedurende deze mechanische processen worden de vezels gescheiden van het stro. Korte vezels (de lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op.
Spinnen: Spinnen is het uitrekken van lange of korte vezels tot "lint" dat in een bepaalde richting wordt getwijnd om de vezels te verbinden. De linten worden vervolgens met de spinmachine tot garens van verschillend gewicht en dikte gesponnen. Fijne vezels worden "nat" gesponnen, wat zorgt voor een glad en glanzend aspect. De korte touwvezels worden "droog" gesponnen, hetgeen een minder regelmatig, pluizig garen oplevert.
Weven, bleken en verven: Alvorens men tot weven overgaat, worden de garens gecontroleerd op stevigheid, gelijkmatigheid en soepelheid. Deze inspectie laat slechts geringe afwijkingen toe vanwege de hoge snelheid van de moderne weefgetouwen.

Na het weven wordt elke meter stof gecontroleerd en op kwaliteit getest. Als het weefsel niet in zijn ruwe staat verwerkt wordt, gaat het naar de afwerking afdeling waar het een bleek- of verfproces ondergaat. Het bleken van linnen vereist een bijzondere vakkennis. Enerzijds moet men voldoende chemicaliën gebruiken om alle pectineresten en bastdeeltjes te verwijderen, anderzijds mag dit proces niet de structuur van de vezels zelf aantasten. Na het bleken of verven krijgt het linnen vaak nog een behandeling om het kreukvrij of onderhoudsvriendelijk te maken.

Linnen is de sterkste natuurvezel en is daardoor erg slijt en scheur vast. Hoe vaker men het gebruikt, hoe zachter en sterker het wordt.

Het is een duurzaam product. Voor de productie van linnen wordt 5-20 keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. Verder zijn ze biologisch afbreekbaar en recyclebaar en uiteindelijk afbreekbaar in de natuur.

Om al deze redenen biedt linnen onbeperkte creatieve mogelijkheden en jarenlang gebruiksplezier. Beddengoed van puur linnen is weer volop in de mode, omdat linnen een natuurlijke ventilatie heeft waardoor het in de zomer koel en in de winter warm aanvoelt, daarbij is linnen niet statisch en hypo-allergeen.

Een met linnen gedekte tafel gaat nooit vervelen door de unieke glans en natuurlijke kleuren die linnen heeft. Omdat linnen van nature niet pluist wordt het ook veel toegepast als keukenlinnen. Wanneer u eenmaal een linnen theedoek heeft gebruikt wilt u nooit meer uw glazen met iets anders drogen !

De conclusie is duidelijk: er is geen enkele andere vezel die een dergelijke unieke combinatie van luxe en comfort, van geraffineerde klasse en alledaags praktisch nut zo goed in zich weet te

TOP